Rågsiktslimpor

torsdag, juli 12, 2012

Vad gör man i brist på sysselsättning en blåsig lite småkall dag som denna, när regnet öser  ner mellan varven? Antingen skulle jag kunna rensa köksskåp, linne skåp eller garderober. Och det finns även en hel del gamla leksaker som ska rensas bort och kastas! Men, nej inte idag! Det kan jag göra nästa vecka när dottern åker till sin pappa! Då kan jag kasta vad jag vill och vad jag anser är skräp ;) Min dotter vill ju gärna samla på ALLT! Såå det ögat inte ser har de heller inte ont av...hehe..

Istället bakas det limpor hos oss idag, MYCKET roligare än att rensa bort gamla saker! Nu doftar det ljuvligt hos oss och det ska bli gott med en färsk nybakt macka till kvällen.


Nåväl här kommer receptet som är jätte enkelt och räcker till 2 limpor.

50 gr jäst
5 dl vatten
0.75dl oliv olja
900g rågsikt
2 tsk salt
2 tsk socker

Uppvispat ägg, sesamfrö eller vallmofrö.


GÖR SÅ HÄR

Smula sönder jästen i en bunke tillsammans med socker och salt.
Värm vatten och olja i en kastrull på spisen tills det är fingervarmt, häll det sedan i bunken med jäst och blanda till jästen smält.
Häll sedan i mjölet, lite i taget och blanda till degen känns smidig och släpper kanterna i bunken.

Låt jäsa till degen är dubbelt så stor, stjälp upp degen och dela den i 2 st halvor. Forma de 2 degklumparna till 2 limpor och stoppa i vars en form. Jäs en halvtimme till.
In i ugnen på 225 gr i 10 min ta sedan ut bröden och pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön eller vallmo frön. Stoppa även i en digital stektermometer i mitten på det ena brödet och sätt larmet på 65 grader, då är brödet klart.You Might Also Like

0 kommentarer

Instagram

Like us on Facebook

Listad på

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Mat och Dryck
Matklubbens Topplista mytasteswe.com Top 100 Matbloggar