Skördetider och svartvinbärssaft

tisdag, juli 24, 2012


 

Idag har jag skördat mina vinbär. Det blev ca 6 l svarta och 2 liter röda, men då orkade jag inte plocka klart alla bär. Det är ca halva busken kvar att plocka med röda. Det var så in i h**te mycket bär så grenarna låg på backen :) Bra det! :)

Nu har jag kokat saft för första gången i mitt liv på hälften av bären.
Det var inte så svårt som jag trodde. Men om jag hade varit smart så hade
jag köpt 2 st silar så hade det ju gått lite fortare! Och jag kanske hade kunnat få ut dubbelt så mycket saft på samma tid. Men men lite drygt 2 liter blev det i allafall, jag är nöjd med det.

Imorgon ska jag och koka gelé på resten hade jag tänkt! Tänkte plocka av det sista på den "röda" busken också och kanske koka saft på dem eller såstoppar jag dem i frysen och kokar blandsaft på det senare om jag hittar något annat gott och blanda i. Men det har jag inte bestämt mig för än ;) Vi får helt enkelt se vad det blir.

Det här behöver man till ca 1 liter koncentrerad saft


2 l svarta vinbär, färska eller frysta
7 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft
ev. 1 krm natriumbensoat per liter färdig saft

Gör så här:

Koka upp bär och vatten i en stor kastrull. Låt koka tills bären mjuknat, cirka 10 minuter. Pressa under tiden bären mot kastrullens sidor så de mosas. Låt självrinna i en silduk i ställning i 30 minuter. Mät upp saften och koka upp med 6 dl socker per liter saft. Ta från plattan och skumma av. Tillsätt eventuellt 1 kryddmått natriumbensoat per liter saft, som konserveringsmedel. Häll ända upp i väl rengjorda, varma flaskor och förslut väl. Förvaras svalt.

Tips! Om du inte har någon silduk och ställning kan en gammal kökshandduk och ett vanligt durkslag användas. Sila först bärmassan grovt genom durkslaget utan handduken och låt därefter saften rinna av genom handduken i durkslaget.
You Might Also Like

0 kommentarer

Instagram

Like us on Facebook

Listad på

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Mat och Dryck
Matklubbens Topplista mytasteswe.com Top 100 Matbloggar