Kardemummabullar

torsdag, september 06, 2012

Har fixat lite idag, med både det ena och det andra. Trappen blev höstfin med 2 sorters ljung och några andra fina blommor, ställde även ut en stormlyckta med LED-pelarljus i som får lysa upp mörkret lite. Blev riktigt mysigt!
Har bakat en sats kanel/kardemumma bullar också, fröken A hade gjort en beställning till utflykten de ska på med skolan i morgon. Hela klassen ska i väg och vandra Mariedammsleden som ska vara otroligt vacker. De kommer nog få en toppen dag, hoppas vädret håller i sig så de slipper regn.
Bullreceptet denna gång kommer från Leilas hemsida och lyder som följer......
1 sats vetedeg, grundrecept (ca 40st)

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special


Degen

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.'
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.


Fyllning

200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1/2 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker

Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.You Might Also Like

0 kommentarer

Instagram

Like us on Facebook

Listad på

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Mat och Dryck
Matklubbens Topplista mytasteswe.com Top 100 Matbloggar