Morotsbröd

tisdag, september 04, 2012

Idag har min gamla trotjänare och assistent Bosch fått arbeta igen, den har hängt med i säkert 40 år och fungerar lika bra fortfarande :) Denna gång har jag slängt ihop ett saftigt morotsbröd som blev sååå j**la gott ;) 4 mackor smällde jag i mig till lunch (Skulle nog kunna klämma i mig ett par till faktiskt), fortfarande ljumna med smör och räkost på. Det bästa som finns! Mmmm.

Ingredienser till 3 st bröd

5 dl  mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl lantvetemjöl eller rågsikt
1 ägg
1/2 dl solroskärnor
1/2 msk fllingsalt eller örtsaltGör så här
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

You Might Also Like

0 kommentarer

Instagram

Like us on Facebook

Listad på

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Mat och Dryck
Matklubbens Topplista mytasteswe.com Top 100 Matbloggar